Jolly Jumpers – suomalainen rockyhtye

Jolly Jumppers on suomalainen rock-yhtye, jonka omaperäistä tyyliä on melko vaikea luokitella. Itse bändin pojat luultavasti ajattelivat soittavansa kantria, mutta on heidän musiikkiaan luonnehdittu niinkin eksoottiseksi genreksi kuin tundra garageksi. Toista saman laista bändiä ei ole ollut eikä varmaan tulekaan. Niin tunnollisesti bändin pojat pitivät pitkän yhteisen taipaleensa ajan kiinni musiikillisista visioistaan ja pysyivät uskollisina Jolly Jumpersin hengelle antamatta kaupallisten tavoitteiden tai vaihtuvien musiikkimuotien vaikuttaa työhönsä.

Oulun pojat maailmalla

Jolly Jumpersin taival alkoi itse tehdyillä soittimilla Oulun kupeessa sijaitsevassa pikku kunnassa, Tyrnävällä vuonna 1980, kun teini-ikäiset Petri Hannus, laulu ja kitara, Arimatti Jutila, taustalaulu ja kitara, Marko Leuanniemi, basso, ja Keijo Pirkola, rummut, pistivät pystyyn bändin. Näistä lähtökohdista ei varmasti ollut helppo bändiä aloitellessa kuvitella menestystä ensin Helsingin maineikkaassa Lepakossa, saati sitten kulttimainetta Euroopassa ja laajemminkin maailmalla. Vuonna 2009 toimintansa lopettaneen yhtyeen muusikot kuvailevat näitä alkuaikoja ja ihmetystä menestyksen edessä kiinnostavasti ja omakohtaisesti Kalevassa ilmestyneessä jutussa Muistokirjoitus bändille, joka jokaisen yhtyeeseen tutustuvan kannattaa lukea.

Iloiset hyppijät

Yhtyeen nimi Jolly Jumpers on hauska ja kuvaava. Valitettavasti se, miten bändin pojat päätyivät nimeen, joka suomeksi tarkoittaa iloista hyppääjää, on häipynyt historian hämärään. Yleisimmin nimi Jolly Jumper liitetään hevosiin ja etenkin esteratsastukseen, mutta löytyypä Jolly Jump –Friends walking together at a music festival site, back view niminen kumisaapasmerkkikin. Kyllä kumisaappaat jalassa kehtaa keikallekin lähteä. Joka tapauksessa on selvää, että nimi sopii hyvin siihen, miltä Jolly Jumpers kuulostaa, ja jonkinlainen yhteys bändin nimellä voisi olla ainakin bändin toisen levyn nimen kanssa ”More Than One Hundred Rabbits” joka tarkoittaa enemmän kuin sata jänistä.

Jolly Jumpersin musiikki on hyväntuulista ja letkeää rokkia. Se sopii seurustelun taustalla soitettavaksi taustasäveleksi ja tanssittavaksi, mutta kestää myös keskittyneen kuuntelun. Taitavat muusikot ja kiinnostavat sovitukset tekevät Jolly Jumpersin musiikista myös hyvin aikaa kestävää, mihin on varmasti vaikuttanut myös se, etteivät yhtyeen jäsenet ole suostuneet tinkimään omista musiikillisista tavoitteistaan missään vaiheessa. Edes ensimmäisellä ulkomaankeikalla, kun bändin pojat huomasivat olevansa esiintyjinä saksalaisilla punk-festareilla, tyylistä ei tingitty, ja yleisö lähti innolla mukaan kantrihenkiseen rokkiin. Yksi yhtyeen suurimmista hiteistä on Burning Land, josta vielä silloin tällöin ladataan YouTubeen uusia tallenteita, vaikka bändin viimeisestä keikasta on jo yli seitsemän vuotta.

Jolly Jumpersin jäsenet ovat jatkaneet musiikin parissa yhtyeen hajoamisen jälkeen. Valitettavasti ei näytä mahdolliselta, että bändi vielä kokoaisi rivinsä ja palaisi osaksi suomalaista rock-musiikin kenttää.

Leave a Comment

mts_howto