Rock-yhtyeen kiertue-elämä

 

Rock-yhtyeen kiertue-elämästä liikkuu paljon hurjiakin huhuja. Kaikki näistä eivät kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä yhtyeitä ja soittajia on joka lähtöön. Suurimmat harhaluulot ovat, että muusikot käyttävät aikansa alkoholin kanssa läträämiseen, ja jopa soitto voi välillä kulkea kohtuullisen huonosti sen vuoksi.

Myös kiertuebussissa majailevat naiset ovat toinen käsitys rock-yhtyeen kiertue-elämästä. Osa näistä on toki totta, mutta tämä otos on pieni. Maailmassa on kuitenkin monenlaisia ihmisiä ja yhtyeitä, joten liikaa yleistämistä kannattaa välttää. Useimmat väitteet ovat lähinnä legendoja, jotka sinnikkäästi pitävät pintansa vuodesta toiseen.

On olemassa myös yhtyeitä, jotka ovat onnistuneet tekemään kymmeniä vuosia kestävän uran, joka jatkuu edelleen. Nämä esiintyjät ovat alansa kiistattomia huippuja ja kovan luokan ammattilaisia, jotka yllättävät faninsa vuodesta toiseen. Tästä hyvänä esimerkkinä voidaan pitää Iron Maidenia, joka aloitti jo 80-luvulla. Yhtye julkaisi uusimman levynsä tänä vuonna.

Kiertue-elämä on rankkaa työntekoa

Rock-yhtyeen mukana kiertueilla on paljon muitakin henkilöitä kuin vain soittajat. Hyvän live-esityksen rakentaminen vaatii sen, että niin tekniikka, valaistus kuin vireyskin ovat kunnossa. Näistä asioista pitävät huolta erilaiset teknikot, roudarit, valomiehet, äänimiehet ja muut yhtyeille elintärkeät henkilöt. Ilman heidän panostaan keikoista ei tulisi mitään. Nämä teknikot myös vaihtavat esimerkiksi kitaran kielet hetkessä, jos ne sattuvat katkeamaan kesken keikan.

Äänentoisto ei aina ole ollut yhtä hyvällä tasolla kuin nykyisin. Aikaisemmin teknikot siis joutuivat tekemään kovasti töitä sen suhteen, että yleisölle saatiin edes jonkinlaista kunnollista ääntä kuuluviin.

Joskus, kun jotakin rikkoutuu, joutuvat nämä teknikot ja monesti myös roudarit korjaamaan sen. Silloin totisesti tarvitaan taitavaa miestä, joka korjaa kaiken. Monet heistä ovatkin todenneet, että onneksi Byggmax.fi on aina lähellä. Ei ole nimittäin ollenkaan poikkeuksellista, että vielä vain muutama päivä ennen keikkaa lähdetään ostamaan jotakin tarpeellista internetistä.

Suomen suosituimmat yhtyeet kiertävät maailmaa hurjaa tahtia

Suomi on tunnettu ulkomaillakin menestyneistä yhtyeistä. Maailmalla tunnetuimpia suomalaisia yhtyeitä ovat HIM, Nightwish, Stratovarius ja Children of Bodom. Heille kaikille ominaista on näyttävä lavashow.

Useat näistä yhtyeistä käyttävät tehosteina mm. pyroja ja huikeita valoja. Myös Suomessa keikkailevat yhtyeet ja artistit panostavat näyttävyyteen. Cheek on ottanut omaan settiinsä myös tulitehosteita, jotka sointuvat hyvin yhteen kappaleiden kanssa.

Suosituimmat yhtyeet, kuten tällä hetkellä tauolla oleva Nightwish, ovat jo vuosia kiertäneet maailmalla huikealla keikkatahdilla. Nightwishillä on parhaillaan ollut jopa melkein 300 keikkaa vuodessa. Lepopäiviä ei siis juurikaan ole kertynyt.

Suomessa kovinta keikkatahtia on pitänyt Haloo Helsinki. Aiemmin tänä vuonna kyseisen yhtyeen muusikotkin ilmoittivat jättäytyvänsä ennalta määräämättömän pitkälle tauolle. Taukoa on kulunut jo kohta vuosi, mutta siltikään he eivät ole ilmoittaneet palaavansa. Voi siis olla, että kahden sadan keikan vuosivauhti on verottanut helsinkiläismuusikoita.

Leave a Comment

mts_howto