Metalli on rockinta rockia

Metallimusiikilla tarkoitetaan raskasta rockmusiikkia, jolle on ominaista kitaran särösoundi, intensiviiset rytmi ja lyyrikoidet raskaat ja masentavat aiheet. Metallia kutsutaan ympäri maailmaa heavy metalliksi, mutta nykyisin sillä viitataan 1970- ja 1980-luvun melodisiin metallibändeihin. Suomessakin puhutaan yleisesti hevistä. Suomessa metallimusiikki on ollut aina valtavan suosittua, ja esimerkiksi Tuska -festivaali on kuuluisimpia maamme festivaaleja, jossa voidaan nähdä kymmeniä tuhansia hevareita valotikut ja olut tuopit käsissään.

Metallimusiikin historia

Metallimusiikki alkoi kehittyä 1960- ja 1970-luvun vaihteissa Iso-Britanniassa ja Amerikan Yhdysvalloissa, ja sen juurien katsotaan olevan psykedeelisessä- ja surrealistisessa rockissa sekä blues-rockissa. Ensimmäiset niin kutsutut raskaan rockin bändit olivat Black Sabbath, Led Zeppelin ja Deep Purple, mutta 1970-luvulla syntyi nopeasti Judas Priestin tapaisia bändejä, jotka alkoivat kehittää metallia eteenpäin katkomalla pois blues-juuriaan. Samalla bändin nokkamiehet toivat metalliin piruja, demoneita ja pirunsarvimerkin, jotka ovat nykyään hevimusiikille leimallisia asioita.

Iron Maidenin, Slayerin ja Motörheadin tapaiset bändit toivat metallimusiikkiin nopeutta ja hyökkäävyyttä. Mötley Cruen musiikki oli myös helppotajuista ja kevyempää, joten näiden kolmen bändin ansiosta, metalli levisi kaikkialle maailmaan. Tyyliin faneja kutsuttiin yleisesti hevareiksi tai metallipäiksi.

1980-luku oli käänteentekvä metallimusiikissa, koska tällöin se alkoi kehittyä kohtia erilaisia alalajeja, jotka alkoivat viedä kyseistä musiikkityyliä eteenpäin. Metallican kaltaiset yhtyeet toivat erittäin hyökkäävän thrash metalin valtavirtaan. Underground-piireissä kehittyivät äärimetallin tyylit, kuten death metal ja black metal, jotka ovat pysyneet alakulttuuri-ilmiöinä. Yhdeksänkymmentäluvulla metallimusiikki alkoi jälleen kerran kehittyä eteenpäin, jolloin syntyivät extreme metal ja nu metal.

Metallimusiikin skenessä on olemassa myös tyylilajeja, joista monet kehittyivät täysin kauppallisen musiikkiteollisuuden ulkopuolella. Alatyylilajeja on jopa niin paljon, että niistä ei aina ota musiikin ammattilaisetkaan selkoa. Yleisesti metalli voidaan kuitenkin jakaa viiteen alaluokkaan, jotka ovat death metal, black metal, power metal, trash metal, power metal sekä siihen liittyvät goottimetalli ja doom metal. Trash Metal on kenties kaikkein suosituin tyyli, mikä johtuu osittain myös Metallican kaltaisten bändien jätti menestyksestä. Uusia tyylejä syntyy myös jatkuvasti, minkä takia tämä musiikkityyli kehittyy jatkuvasti eteenpäin.

Leave a Comment

mts_howto