Rockin tyylilajeina country rock sekä folk rock

50-luvulla syntyneellä rockmusiikilla on lukuisia eri tyylilajeja, joista niistäkin on muodostunut omia alalajejaan. Tässä artikkelissa esittelen pari rockin kansanmusiikkivaikutteista tyylilajia, ja jokusen esimerkin niitä edustavasta artistista.

Country rock on – kuten nimestäkin jo pystyy päättelemään – countrymusiikista ja rockista muodostunut rock-musiikin tyylilaji. Tyypillisesti melodillisesti sekä rytmillisesti selkeää. Tämän tyylilajin musiikillisia kokeiluja alkoi tulla esiin 1960- ja 1970-lukujen taitteessa, jolloin näitä

[tyylilajeja:http://www.trendly.fi/ pyrittiin tietoisesti yhdistelemään. Esimerkkinä tämän country rock -tyylilajin yhdestä kuuluisimmista edustajista on Bob Dylan (syntynyt 24. toukokuuta 1941 Minnesotassa). Mm. musiikkilehti Rolling Stone on sijoittanut Bob Dylanin yhdeksi kaikkien aikojen parhaiden artistien listalla toiselle sijalle.

Yksi merkittävistä country rockin uranuurtajista on myöskin yhdysvaltalainen yhtye

Eagles (perustettu vuonna 1971), joka puolestaan on yksi kaupallisesti kaikkien aikojen parhaiten menestyneistä yhtyeistä. Eagles hajosi virallisesti vuonna 1980, mutta on kuitenkin palannut aika ajoin yhteen ja viimeisin yhtyeen studioalbumi on julkaistu vuonna 2007 (Long Road Out of Eden). Tuo 1970-luku oli country rockin kulta-aikaa, jonka jälkeen sen suosio hiipui. Kuitenkin rockmusiikin alalajina tämä tyyli on säilynyt aina näihin päiviin saakka, ja tämän päivän country rockin genren edustajista voidaan mainita ainakin yhdysvaltalainen Drive-By Truckers (perustettu 1996).

Country rockin ”sisarena” voidaan mainita folk rock, joka puolestaan on folkmusiikista ja rockista yhteensulautunut rockin genre. Tässä musiikkityylissä on ominaista melko yksinkertaiset sovitukset ja usein jopa täysin akustiset soitannat. Myös folk rock on saanut alkutahtinsa 1960-luvulla. Folk rock on saanut country rockin tavoin alkunsa Yhdysvalloista, jossa se edelleen on tyylilajina voimissaan. Ja mielenkiintoista kyllä, Bob Dylan mainitaan myöskin folk rockin uranuurtajana, siirtyessään alunperin folkmuusikkona käyttämään sähkökitaraa.

Dylanin lisäksi folk rockin merkittävimpinä edustajina voidaan mainita ainakin Neil Young (syntynyt 12. marraskuuta 1945), joka on alkujaan kanadalainen mutta sittemmin Yhdysvalloissa vaikuttanut pitkän linjan muusikko. Neil Youngin uran varrelle on mahtunut musiikillisia tyylilajeja aina folkista ja countrystä raskaaseen rockiin ja jopa electronicaan. Myös Joni Mitchell (syntynyt 7. marraskuuta 1947), kanadalainen muusikko, voidaan mainita yhtenä folk rockin tunnetuimmista edustajista, ja harvoista naispuolisista sellaisista. Joni Mitchell on mainittu myöskin Rolling Stones -lehden listauksissa vuoteen 2003 mennessä parhaasta naisen tekemästä albumista.

Myös Suomessa on tehty kansanmusiikkivaikutteista rockia, ja joitakin suuren yleisön suosionkin saavuttaneita artisteja voidaan luokitella kuuluvan ainakin osalta tuotannostaan kuuluvan folk rock tai country rock -genreen. Esimerkkeinä näistä mainittakoon Irwin Goodman (Antti Hammarberg syntynyt 14. syyskuuta 1043, kuollut 14. tammikuuta 1991). Irwin Goodman oli siitä aikansa edelläkävijä, että hän sävelsi suurimman osan tuotannostaan itse (Vexi Salmi toimi useimmiten sanoittajana), mikä ei 1970-luvulla ollut kovinkaan yleistä suomalaisilla artisteilla. Sekä Hector (Heikki Harma syntynyt 20. huhtikuuta 1947), joka on yksi Suomi-rockin kuuluisimmista ja jo 50-vuotisen uran tehneistä artisteista. Mainittakoon vielä viime vuosien uusista tuulista country rockin sekä folk rockin saralla suomalainen artisti Lauri Tähkä (Jarkko Suo syntynyt 9. marraskuuta 1973), joka on tuonut ihan omalla pohjalaiskansanmusiikkivaikutteisellaan otteellaan uutta väriä näihin rockmusiikin genreihin.

Leave a Comment

mts_howto