Rock-musiikin kiehtovat varhaiset vuosikymmenet

Jokainen meistä tietää, millaista musiikkia on rock-musiikki. Monilla on myös varma käsitys siitä, mitkä bändit ja biisit tässä genressä ovat omaan makuun. Harvempi kenties on tietoinen rock-musiikin historiasta. Pieni katsaus menneeseen ei ole kuitenkaan yhtään pahitteeksi. Jos ymmärtää tämän ainutlaatuisen musiikkityylin juuria ja taustaa, syventyy samalla ymmärrys omaa mielimusiikkia kohtaan. Rock ei suinkaan syntynyt tyhjästä ja itsestään, vaan kehittyi nykyiseen muotoonsa hiljalleen aikojen saatossa.

Rock löytää oman tyylinsä

Rockin juuret juontavat 1950-luvulle asti. Silloin, toisen maailmansodan jälkimainingeissa, nuoret kaipasivat elämänsä itsenäisyyttä, keveyttä ja viidettä. Rock-musiikki syntyi vastaamaan tähän tarpeeseen ensin USA:ssa, josta se levisi muualle maailmaan. Jännittävää uudesta rock-musiikista teki sen oma soundi, joka syntyi esimerkiksi sähkökitaran käytöstä. Musiikkiin otettiin vaikutteita muun muassa bluesista, jazzista ja countrysta. Suuriksi vaikuttajiksi kohosivat esimerkiksi Elvis ja Chuck Berry

1960-luvulla rock oli hiipinyt jokaisen tietoisuuteen ja maailman huipulle. Suurimpana avittajana toimivat tietenkin aikansa tärkeimmät yhtyeet The Beatles ja The Rolling Stones. Musiikki kehittyi entisestään, kun bändit alkoivat itse säveltää ja sanoittaa esittämiään kappaleita. Erityisesti sanoituksista tuli aivan uudella tavalla merkittäviä kuin ennen. Niissä alettiin ottaa kantaa ajankohtaisiin aiheisiin ja laulaa asioista, jotka puhuttelivat nimenomaan nuorisoa.

Varhainen rock vaikuttaa yhä

1970-luvulla kahtiajako rankemman rockin ja kevyemmän popin välillä oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin. Myös fanit jakaantuivat näiden musiikkityylien välillä. Osa innostui uusista lajeista, kuten diskomusiikista, progesta ja punkista. Aikakaudelta on peräisin moni ikoniseen asemaan yltänyt artisti, kuten Led Zeppelin. Pink Floyd, Sex Pistols, David Bowie ja Abba. Heidän musiikkinsa soi yhä taajaan esimerkiksi baareissa ja radiossa. Se on osoittautunut ikään kuin ajattomaksi.

Myös 2020-luvun rock kantaa kaikuja rockin varhaisista vuosikymmenistä niin soundissa, sanoituksissa, sointukuluissa kuin asenteessakin. Se, mikä keksittiin kerran, on osittain kehittynyt, mutta samalla säilyttänyt kapinallisen asenteensa. Vaikka klassista musiikkia on totuttu pitämään musiikkina, joka säilyy sukupolvelta toiselle, vaikuttaa siltä, että samanlaiseen asemaan yltävät rock-kappaleista parhaimmat. Ne ovat kestäneet aikaa jo yli puoli vuosisataa.

Leave a Comment

mts_howto