Suomen kansainvälisesti menestyneimmät metalliyhtyeet

Suomi on tunnetusti raskaan musiikin maa. Hevibändejä löytyykin väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin mistään muualta maailmasta. Useat suomalaiset hevibändit ovat päässeet pitkälle maailman musiikkimarkkinoilla. Kaiken aloitti Hanoi Rocks 1980-luvulla. Hanoi Rocks on toiminut inspiraation lähteenä muun muassa Guns N’ Rosesille sekä Mötley Cruelle. Hanoi Rocksin tarina ei kestänyt kovin pitkään, eikä yhtye ehtinyt saavuttaa lopullista läpimurtoa ennen hajoamistaan. Yhtyeen maailmalla kiertämistä varjostivat erinäiset ongelmat, kuten huumeriippuvuudet sekä yhtyeen rumpalin kuolema. Kaikesta huolimatta Hanoi Rocksia voi kiittää siitä, että se raivasi tietä muille suomalaisille yhtyeille.

Suomalaisten yhtyeiden läpimurto alkaa

Suomalaiset yhtyeet lähtivät rynnimään maailman musiikkimarkkinoille suuremmalla joukolla 1990-luvulla. Yksi suureen suosioon ympäri maailman nousseista yhtyeistä on The Rasmus, jonka kappaleet ovat edelleen tänä päivänä suosituimpien suomalaiskappaleiden joukossa. The Rasmuksen ura lähti käyntiin hyvin nopeasti ja nousujohdanne oli kova. Hitit F-F-F-Falling, In The Shadows ja Living In The World Without You, nostivat suomalaisyhtyeen monien tietoisuuteen. The Rasmus nousi huikeaan menestykseen esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Samalla mantereella historiaa teki karismaattisen Ville Valon luotsaama HIM. HIM nousi musiikkifanien tietoisuuteen jo 1990-luvun lopussa Chris Isaacin kappaleesta Wicked Game tekemällään coverilla. Monen mielestä kappale on parempi kuin Isaacin itsensä esittämänä. HIM teki historiaa vuonna 2005 myymällä kultaa Yhdysvalloissa. Mikään suomalainen yhtye ei ole pystynyt vastaamaan ennen tai jälkeen HIMin albumin Dark Light.

Samoihin aikoihin 1990-luvulla uraansa aloitteli myös kiteeläinen Nightwish. Tuomas Holopaisen luotsaama yhtye kiinnitti musiikkikriitikoiden huomion taidokkailla sävellyksillään. Myös laulaja Tarja Turusen ääniala oli jotain, mitä ei ollut ennen raskaan musiikin markkinoilla nähty. Vaikka yhtyeen laulaja on vaihtunut kahdesti, ei menestys ole silti hiipunut.

Digitaalisen musiikin markkinat

Vaikka levyjäkin ostetaan yhä tänä päivänä, musiikkia kuunnella aina vain enemmän digitaalisten palveluiden kautta. Hyvällä älypuhelimella kuunteleminen onnistuu kätevästi. Osta tai myy iphone ja nauti musiikista vaikkapa Spotifyn kautta. Suoratoistopalvelut vaativat älypuhelimen ja myös hyvät kuulokkeet tulevat tarpeeseen. Näin musiikki kulkee aina mukana ja omia suosikkejaan voi kuunnella vaikkapa junassa tai bussissa istuessa tai lenkillä käydessään. Digitalisoitumisesta huolimatta fanit haluavat edelleen keräillä suosikkiyhtyeidensä albumit kokoelmiin.

Leave a Comment

mts_howto