Muistokirjoitus bändille – kun artistiura loppuu

Kun bändin suosio lähtee nousuun, syntyy tunteita sekä bändin sisä- että ulkopuolella. Bändin jäsenten välit joutuvat koetukselle, mikä lopulta riitojen kautta johtaa jäsenten lähentymiseen. Lisäksi suosion noustessa bändi saa myös sananmukaisesti fanaattisia faneja, jotka rakastavat bändiä yli kaiken. Monet fanit saavat bändeistä merkityksen elämäänsä, ja bändin keikalle pääseminen voi olla vuoden kohokohta. Ja sitten on kiertue-elämä ja levytys. Bändin jäsenten elämät heittävät kuperkeikkaa, kun bändin suosio lähtee huimaan nousuun. Töitä tehdään yön pikkutunneille asti ja yhdessä koetaan jännittäviä kiertueseikkailuja ja intiimejä levytysiltoja studiolla.

Kiertue-elämän vieroitusoireet

 

Kun se kaikki sitten loppuu, voi ero olla raskas. Sekä fanit että bändin jäsenet kokevat yhden aikakauden saavuttaneen loppunsa. Jäsenet kokevat vieroitusoireita jännittävästä kiertue-elämästä ja nautintoaineista. Yhtäkkiä joka ilta ei olekaan uutta seuralaista yön yli. Muut jäsenet Music Band Training Song Discussion Teamwork Cretivity Repetition Lifestyle Conceptolivat ennen aina lähellä sekä työkavereina että ystävinä, jopa kyllästymiseen asti. Mutta yhtäkkiä se sidos on katkaistu, ja jokainen joutuu rakentamaan elämäänsä uudestaan.

Myös fanit joutuvat tuuliajolle. Fanittaminen ei olekaan enää ajankohtaista, vaan ennemminkin muistelemista. Innostus muuttuu haikeudeksi. Faniyhdistyksellä ei olekaan enää mitään virkaa bändin promoamisessa tai muussa toiminnassa, ja monet jättävät yhteisön. Jäljelle jääville jäsenille ei myöskään jää hirveästi sisältöä yhteisön pyörittämiseen.

Tässä vaiheessa olisi parasta toivoa, että bändin jäsenet ovat hoitaneet talousasiansa kunnolla. Rojalteilla ja sijoitetuilla tuloilla voi parhaimmillaan elää elämänsä loppuun asti, muuta pahimmassa tapauksessa jäsenet voivat joutua puille paljaille, jos heidän artistiegonsa on sumentanut heidän taloudenhoitovaistonsa väärään aikaan.

Elämä jatkuu verkossa

 

Mutta on hyvä muistaa, että bändin jäsenet eivät katoa minnekään. Fanit voivat vieläkin kirjoittaa heille kirjeitä, ja bändin jäsenet voivat edelleen tehdä asioita yhdessä. Menneet kokemukset eivät tule koskaan unohtumaan, vaan pitävät heitä yhdessä niin kauan kuin henki stage lights on a console, smokeheissä pihisee, ellei bändin lopettamisen syy ole ollut kuolema tai paha riita, kuten Nirvanan tapauksessa.

Bändin elämä jatkuu internetissä livetaltiointien ja soittolistojen muodossa, ja fanit voivat yhä kerääntyä yhdessä kuuntelemaan heidän musiikkiaan tai keskustella musiikista. Parhaimmillaan bändi saa postyymisti uusia faneja, kun joku sattuu löytämään artistin kappaleen netistä ja ihastumaan siihen.

Ei siis huolta. Vaikka bändi lopetettaisiin instituutiona, se säilyy silti taiteellisena konseptina ja ihmisiä yhdistävänä ideana. Sen henki ja sanoma jatkuu leviämistään taltiointien avulla, ja sen musiikista nauttimista ei voi estää. Vielä vuosienkin jälkeen voi kaivaa esiin sen vanhan esikoisvinyylin, jonka soinnut saavuttavat nirvanan tai ainakin hipovat täydellisyyttä.

Leave a Comment

mts_howto