Musiikkityyli nimeltä tundra garage/desert rock

Desret rockilla viitataan usein Kalifornian Palm Desertin alueelta peräisin olevien rock-bändien luomaan musiikkityyliin, ja tyyli yhdistetään usein myös stoner-rockiin, eli kannabiksen nauttimisen ohella kuunneltavaan rock musiikkiin.

Desert rock yhdistelee aineksia psykedelisestä rokista, bluesista, alternative-rockista, heavy metallista, hardcore punkista ja muistakin tyyleistä. Desert rockille tavanomaista ovat toistavat rumpubiitit, vapaamuotoinen jammailu ja transsinomaiset äänimaailmat. Äänimaailma luodaan ensisijaisesti kitaroilla, bassoilla ja rummuilla. Musiikkityylissä on erikoista se, että artistit soittavat usein samanaikaisesti monessa bändissä ja bändit tekevät paljon yhteistyötä keskenään. Tämä johtuu tietysti musiikkityylin synnyinpesän henkilömäärän pienuudesta johtuvista muusikoiden läheisistä väleistä ja tiiviistä yhteisöstä.

Rentoa jammailua

 

Desert Rock -scene kehittyi vain muutaman Palm Desert -alueella musiikkia tehneen bändin instrumentaalisista aavikolla pidetyistä jammausseissioista, joita usein siivittivät Cropped view of a rock star playing the guitar during a gig - This concert was created for the sole purpose of this photo shoot, featuring 300 models and 3 live bands. All people in this shoot are model releasedhttp://195.154.178.81/DATA/i_collage/pi/shoots/782972.jpgkannabissätkät. Myös aineiden, kuten peyoten, LSD:n ja taikasienien käyttö yhdistetään tähän musiikkityyliin, joka tunnetaan sen raskaista ja grindaavista riffeistä. Jammailusessioiden huumehöyryt antoivat tietysti musiikille psykedelisen rockin vaikutteita. Lisäksi monet pioneeribändeistä olivat baaribändejä, mikä loi musiikille blues-vaikutteita. Myös Meksikon ja espanjankielisten yhteisöjen läheisyys näkyy musiikissa.

Kehitys alkoi paikallisista baareista, jotka sijaitsivat sekä muista alueista että toisistaan kaukaisilla paikoilla. Suosio alkoi nousta nopeasti paikallisten keskuudessa, ja bändit saivat paljon seuraajia. Bändien keikoilla baareissa oli usein vain yleisö, joka joi kaljaa ja käytti huumeita. Musiikkivälineiden sähköä varten piti käyttää bensalla toimivia generaattoreita. Erään myöhemmin menestyksekkään Kyuss-nimisen bändin jäsen kuvaili aikaa armottomana. Koska alueella ei ollut klubeja, pystyivät muusikot esiintymään vain ilmaiseksi. Ja jos baarin asiakkaat eivät pitäneet musiikista, he sanoivat sen hyvinkin suoraan.

Aavikkosessiot

Desert rock -skenen keskeinen elementti on ”Aavikko sessiot”. Muusikko Josh Homme kutsui aavikkosessioille aina ryhmän muusikkoja, jotka sitten keskittyivät aavikon suojassa kirjoittamaan, harjoittelemaan ja nauhoittamaan yleensä noin 10 biisiä viikon sisällä. Kappaleet nauhoitettiin, ja sen jälkeen niitä ei soitettu enää koskaan livenä. Sessioilla on tehty tähän mennessä yhteensä 10 levyä.

Suosituimpia desert rock -vaikutteisia bändejä ovat Kyuss, Queens of the Stone Age, Fu Manchu ja Brant Bjork. Bändienvälisestä muusikoiden jakamisesta kertoo paljon se, että esimerkiksi edellämainittu muusikko Josh Homme on sekä Kyussin että Queens of the Stone agen jäsen.

Jos kiinnostaa mennä katsomaan desert rockia livenä, eräs hyvä festivaali mennä kuuntelemaan sitä on musiikkityylin alkulähteiden lähellä sijaitsevassa Indossa järjestettävä Coachella-festivaali. Sessioille on kutsuttu myös joitakin muusikkoja desert-rock skenen ulkpuolelta.

Leave a Comment

mts_howto